Foto: agències

Les desigualtats socials augmenten constantment Foto: agències

El patrimoni d’aquesta vintena de grans fortunes espanyoles es va incrementar un 15% durant el 2015, mentre que la riquesa del 99% restant va caure un 15%. Oxfam manifesta que la pobresa i l’exclusió social han augmentat de manera “alarmant” des de l’inici de la crisi a l’Estat: al llarg de l’any passat, l’1% més ric de la població va concentrar gairebé tanta riquesa com el 80% més pobre. A més, la fortuna del 5% més acabalat va superar la riquesa del 90% més pobre. És a dir, actualment hi ha 2,3 milions de persones a l’Estat espanyol que posseeixen un patrimoni superior al de 42 milions de ciutadans.

Segons l’organització, Espanya se situa entre els cinc països més desiguals de la Unió Europea (UE), només per darrere de Portugal, Itàlia i Grècia. A més, ha vist com les llars més pobres han anat perdent poder adquisitiu a través dels salaris i d’un model fiscal “cada vegada més regressiu”. “La concentració de riquesa i patrimoni en molt poques mans no ha trobat frens per seguir creixent“, afirma.

“L’escletxa fiscal a Espanya s’explica en gran mesura perquè es recapta molt menys del que s’hauria d’haver fet, es recapta poc de qui més té, es recapta sense gairebé distribuir i hi ha un dels nivells d’evasió i elusió fiscal més elevats de l’entorn europeu”, apunta l’ONG.

Segons l’informe, Espanya segueix tenint una de les pressions fiscals efectives més baixes de tot Europa, amb 8,2 punts per sota de la mitjana de l’eurozona, amb un disseny en què el 85% de l’esforç recau sobre les famílies.

Així mateix, també destaca que aquest any ha estat “excepcional” quant a l’activitat per a les SICAV, ja que han assolit un mercat de 38.000 milions d’euros, segons el resum anual del BME de 2015. La confederació internacional apunta que el 2015 es van registrar un total de 126 noves SICAV a Espanya.

Noticia publicada al digital El Món