Imatage de la seu de la PJ a París, el cèlebre edifici del '6 Quai des Orfèvres'   |   Foto:  Pierre Andrieu (Afp)

Imatage de la seu de la PJ a París, el cèlebre edifici del ‘6 Quai des Orfèvres’ | Foto: Pierre Andrieu (Afp)

Article de Xavier Vinader publicat a El Temps

Podria ser el títol d’una pel·lícula policíaca. D’un d’aquests thrillers que estan de moda. Però, en moltes ocasions, la realitat desborda la fantasia i aquesta vegada, el 36 Quai des Orfèvres, seu de la direcció de la Policia Judicial (PJ) a París, un edifici mitificat en nombroses novel·les i films des de principis del segle XX, es troba a l’epicentre d’un terratrèmol que ha sotraguejat tota l’estructura de la policia gal·la i té força anguniejat al primer ministre, Manuel Valls. A principi de febrer, un dels seus homes de confiança, Bernard Petit, director de la PJ, va ser detingut i interrogat “per violació del secret en una instrucció judicial i revelació d’informacions sobre un sumari en curs amb l’objectiu de dificultar les investigacions i la manifestació de la veritat”. Un fet que no tenia precedents. El cessament va arribar de forma immediata. El comissari Bernard Petit estava considerat un especialista en crim organitzat i l’havia escollit per a aquest lloc, un any enrere, el mateix Manuel Valls després del cessament de Christian Flaesch acusat d’una “falta deontològica” relacionada amb el fet d’haver passat informació confidencial a Brice Hortefeux, ex-ministre de l’Interior amb Sarkozy i actual parlamentari europeu.

La destitució i el processament del comissari Petit, de fet, ha estat com ploure sobre mullat a la seu de la PJ de la Prefectura de París. El xàfec va començar mesos enrere, quan alguns dels seus funcionaris van ser processats per la violació, en els locals de la Brigada d’Investigació i Recerca (BRI), d’una turista canadenca que havien conegut en un bar proper i a qui haurien invitat a visitar el lloc. I posteriorment també es va descobrir la desaparició de 52 kg de cocaïna d’una sala de precintes dependent de la Brigada Antidroga, un assumpte que també va aixecar la seva polseguera i que continua sota investigació.

Cal tenir en compte que el 36 de Quai des Orfèvres és el cor de la institució policial francesa. El lloc on es tracten els casos més importants i on tots els afers sensibles passen sempre per les mans del seu director que, més que un simple cap policial de la capital, està considerat una de les personalitats clau de la República. Les altes esferes polítiques tenen el costum d’escrutar amb lupa el més mínim gest que es produeixi allà dins i qualsevol paraula del seu responsable màxim sempre té un eco sorprenent. Christian Sainte, de 55, fins ara director de la PJ a Marsella, on ha obtingut èxits notables, és el nou escollit per “posar ordre a la botiga”. No serà una tasca fàcil, també li caldrà remuntar la moral de la tropa.